Google Analytics GA4

Webbanalys med Google Analytics – Universal Analytics ersätts av Google Analytics 4

Tidigare i år annonserade Google Analytics att spårningskoden Universal Analytics kommer sluta mäta statistik den 1 juli 2023. Koden kommer i stället ersättas av spårningskoden Google Analytics 4 (GA4). Förändringen påverkar alla sajter som använder Google Analytics.

Eftersom det inte går att importera in befintlig data eller bara uppgradera till G4-versionen är det nu hög tid att skapa en ny Google Analytics 4-egendom så du inte förlorar historiska insikter när Universal Analytics slutar generera webbdata.

Så sätt upp en spårning med GA4 parallellt vid sidan av Universal Analytics så du under tiden fram till 1/7-23 samlar paralella data i bägge kanalerna och lär dig det nya verktyget. Detta så du även fortsatt kan ta genomtänkta strategiska beslut.

Det innebär ett nytt sätt att jobba med webbanalys och man behöver se över och uppdatera hur man arbetar och mäter det som sker på webbplatsen! GA4 fungerar över flera plattformar, förlitar sig alltså inte på cookies och använder en händelsebaserad datamodell för datainsamling.